Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek tedavisi ve riskleri hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisi uygulama kararı alındıktan sonra polikistik over sendromuna sahip hastaların yumurtalarını korumak amacıyla doğum kontrol haplarına başlanır. Aynı zamanda doğum kontrol hapları önceden var olan yumurtalık kistlerinin ortadan kaldırılmasını desteklemek içinde baskılayıcı olarak kullanılmaktadır. Bu aşamada düşük ihtimalle de olsa gelişebilecek komplikasyonlar mevcuttur.
Tüp Bebek Komplikasyonları:
Tüp bebek tedavisi aşamasında anne adayına yumurta çatlatma aşamasında yapılan iğne ve verilen ilaçların yan etkileri oluşabilmektedir. Teorik olarak ele alındığında kullanılan bu ilaçların tıp dünyasında çok tartışılan yumurtalık kanseri riski oluşturma durumudur. Mikroenjeksiyon aşamasında tedavi başarısızlığı durumu söz konusudur ve bu anne adayında psikolojik olumsuzlukların beraberinde gelmesine neden olabilmektedir.
Yumurta oluşumu için verilen ilaçların yumurtalıkta birikerek fazla miktarda yumurta oluşumuna ve kistlere yol açtığı bir başka risk durumu olarak tüp bebek tedavisinde ortaya çıkmaktadır. OHSS adı verilen bu durum sadece tüp bebek tedavisinde oluşan ve bir durum değildir.
Yumurta olgunlaştırma işleminden sonra yapılan çatlatma iğnesi ile yumurtaların çatlaması sağlanır ve tüp bebek oluşumu için olgunlaşan bu yumurtalar anne rahminden bacaktan girilen sınırlı uyuşturma yapılan bir operasyon ile toplanır. Bu aşamada lokal anestezi uygulandığından anne adayı herhangi bir acı hissetmemektedir. Toplanan bu yumurtalar yaklaşık 10 adet ve kaliteli yumurtalardır.
Kaliteli olarak olgunlaştırılmış bu yumurtalar toplandığında çok fazla döllenme sağlanabilir ve bunun sonucu olarak çoklu gebelik durumu ortaya çıkmaktadır. Tüp bebek tedavisinde ikiz, üçüz bebek dünyaya getiren anne sayısı oldukça fazladır. Bu durum bir başarısızlık olarak nitelendirilmektedir. Çünkü buradaki asıl amaç tüp bebek tedavisi sırasında oluşturulan en kaliteli yumurta ile babadan alınan en hızlı düzgün yapıya sahip spermin birleştirilmesi ve tekil gebelik oluşumudur.
Tüp bebek erken menopoz durumuna sebep olmaz fakat verilen ilaçlar sonucunda kist oluşumlarına sebep olabilir. Bu ilaçların uygulandığı bölgede bölgesel kızarıklıklar ve deri rahatsızlıkları oluşabilmektedir.
Çok nadir görülen bir başka komplikasyon ile karın organlarındaki zarar görme durumudur. Burada enfeksiyon ya da kanama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Kaynak : http://www.serkanoral.com/